Żywność ekologiczna w tej chwili to żywność specjalnego rodzaju, zadbana i taka, która nie jest wytwarzana masowo, nie jest bogata w nawozy chemiczne. Jeszcze sto lat temu każdej osoby rodzaju żywność produkowana na świecie była ekologiczna, bo nie zawierała głównie substancji chemicznych i nie była modyfikowana genetycznie.
Dziś, aby uzyskać żywność prawdziwie ekologiczną, powinniśmy udawać się do specjalnych sklepów, w których gromadzone są eko produkty.
Żywność produkowana na skalę masową zwiera pełno środków, które mają spowodować, że będzie ona ładniej wyglądała, że będziesz szybciej rosła oraz że nie będzie atakowana przez rozmaite grzyby, pleśń, bakterię i zarazę.
Zdrowa żywność nie w każdej sytuacji jest smaczna, ale nabywając jedzenie ekologiczne posiadamy zapewnienie, że nie zostało ono potraktowane nawozem, który miał spowodować, że producentowi posiada się bardziej opłacać. Pestycydy, herbicydy, a też fungicydy i wiele innych – w te i inne środki chemiczne wyposażona jest żywność, którą jemy wszyscy ludzie każdego dnia, czy tego pragniemy, czy nie. Jeżeli już chcemy jeść jedynie produkty zdrowe i ekologiczne, powinniśmy odizolować się od świata i zamknąć w wioskach ekologicznych, rozpocząć hodować wszystko samodzielnie i przestać zakupować w sklepach. Jest to w praktyce niemożliwe, aczkolwiek niektórym się udaje. Hodują wszystko samodzielnie, sami pieką chleb i sami hodują zwierzęta, bez podawania im sztucznych nawozów. Jędzą smakołyki, takie jak dżem z rokitnika czy z pomarańczy, którą sami hodują. Tworzą małe społeczności.
Sprawdź: Sandokan.