Urządzenia wykorzystywane w gastronomii powinny cechować się w pełni innymi parametrami, niż te, który wykorzystujemy do użytku domowego. W wielu przypadkach chodzi tutaj głównie o większe rozmiary konkretnych urządzeniach. Zmywarka gastronomiczna nijak ma się do zmywarki, którą stosujemy w domu.
Głównie rozmiary tej zmywarki są znacznie większe, ażeby możliwe było umyć się równocześnie nawet kilkudziesięciu kompletów zastawy stołowej.
Dodatkowo zmywarka taka ma też funkcję autoklawu, czyli umożliwia na całkowite wyjałowienie zmywanie naczyń, a tym samym zagwarantowanie ich sterylności aseptyczność w przypadku usług gastronomicznych jest nadal kwestią dość problemową, dlatego że w ogromnej liczbie przypadków, mimo iż posiadanie takiego urządzenia jest wymagane, na nieszczęście lokale gastronomiczne nie wywiązują się z tego wymagania i nie uruchamiają zmywania z wykorzystaniem autoklawu. Projekt gastronomii zakłada, że wszystkie użyte rozwiązania powinny być na tyle nowoczesne, ażeby możliwe było zagwarantowanie pełnego bezpieczeństwa i jednocześnie aby jakość oferowanych usług była jak najwyższa. Projekt lokalu oczywiście nie jak ma się do zapewnienia stosownego poziomu BHP, lecz powinniśmy pamiętać o tym, że w dużej liczbie przypadków odpowiednio utworzony lokal pozwala na umiejscowienie konkretnych rozwiązań w taki sposób, że użytkowanie z nich będzie na tyle proste, iż nikt nie będzie rezygnował z ich przeznaczenia. W stosownie utworzony miejscu wszystkie mechanizmy powinny sprawować się bez zarzutu i jednocześnie gwarantować pozyskanie odpowiedniego efektu.
Warto sprawdzić: sprzęt gastronomiczny.
Be First to Comment