W basenie Morza Śródziemnomorskiego rośnie wiecznie zielone drzewko – oliwka. Wydaje ona owoce – oliwki, które mają właściwości zdrowotne zarówno spożywane na surowo czy zakonserwowane. Jednak oliwa z oliwek jest wykorzystywana w kuchni oraz w kosmetyce. Oliwa z oliwek pozyskana zostaje w procesie tłoczenia „na zimno” albo na gorąco z miąższu owoców. Najlepsza oliwa z oliwek to oliwa extra virgin, czyli z pierwszego tłoczenia „na zimno”. Oliwa extra virgin uzyskana jest bez użycia środków chemicznych czy metod rafinacji. Owoce oliwki powinny zbierane być ręcznie. Ma najwięcej właściwości prozdrowotnych, w Polsce cały czas jest niedoceniana. Oliwa extra virgin to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, polecana jest profilaktycznie (na przykład. przed rozwojem chorób układu krążenia) , a oprócz tego osobom przewlekle chorym (przykładowo. cukrzyca, stwardnienie rozsiane). Najlepsza oliwa z oliwek zawiera dużo witaminy D, E,F, można ją stosować na surowo do sałatek , a oprócz tego do smażenia. Jednak w kosmetyce może być wykorzystana jako naturalny olejek do ciała. Wzmacnia odporność skóry, dedykowana jest osobom cierpiącym na łuszczycę, czy alergie skórne. Oliwa z oliwek ma możliwość być wykorzystana, jako składnik kremów, maseczek, peelingów. Szczególnie polecana w celu przygotowywania kremów przeciwzmarszczkowych, a także jako maseczka do włosów suchych. Przy wyborze oliwy z oliwek należy kierować się nazwą marki i producentem, który ją stworzył. Najlepsza oliwa z oliwek wykonana jest z dużą uwagą i z wykorzystaniem długoletniego doświadczenia.
Zobacz tutaj: najlepsza oliwa z oliwek.