Ślimaki jadalne kojarzyły się dotychczas tylko z kuchnią francuską, w której są one wpisane w gastronomiczny kanon tradycyjnych potraw krajowych. Coraz więcej ludzi natomiast ceni kuchnię orientalną, dlatego zapotrzebowanie na ślimaki sprawiło, że w Polsce powstała bardzo duża hodowla ślimaka afrykańskiego, który jest odpowiednim jadalnym gatunkiem. Wielu ludzi nie wyobraża sobie jedzenia tych nieprzyjemnych na 1-wszy rzut oka stworzeń, niemniej jednak nie mając świadomości co dostali na talerzu absolutnie przekonaliby się do ichniejszym smaku. Można zauważyć, że w niemal każdym polskim mieście funkcjonuje skup ślimaków. Jest to alternatywa dla hodowli, gdyż jej założenie wiąże się z bardzo dużymi inwestycjami, na które nie każdego stać. Samych hodowli w Polsce jest zaledwie kilka. Znakomita większość ślimaków jest przeznaczonych do importu, niemniej jednak duża ich część zostaje w kraju i znajduje własne użycie w najlepszych lokalach gastronomicznych nastawionych w tej chwili na kuchnię orientalną. Sama hodowla ślimaków jest trudna, gdyż wymaga dużego zaangażowania i całodobowej opieki nad nią. Zbudowanie odpowiednich warunków do rozmnażania nie tylko sprzyja ślimakom, niemniej jednak jest przede wszystkim określona prawem, dlatego teraz jej stworzenie nie jest łatwe. Na całym świecie działają fermy ślimaków chociaż jest to tradycyjne danie kuchni francuskiej. Odkąd granice były otwarte dużo chętniej podróżujemy i poznajemy smaki, których później zazwyczaj usilnie poszukujemy w swoim kraju.
Warto zobaczyć: fermy ślimaków.