Z zamiłowaniem do kawy zmaga się przynajmniej połowa osób dorosłych w naszym kraju. Przyzwyczailiśmy się ponieważ do porannego aromatu świeżo zaparzonej kawy. Już sam zapach na wielu funkcjonuje pobudzająco a po wypiciu jednej filiżanki czujemy się jak nowo narodzeni, dlatego w tym momencie powstają sklepy z kawą, które oferują produkty bardzo wypasioną pochodzące od zagranicznych, czołowych producentów pozyskujących ziarna kawy. Rynek kawowy jest należy przynajmniej kilkanaście miliardów złotych a ta wartość non stop rośnie. W restauracjach ukazują się coraz lepsze gatunki, dlatego dosłownie najwięksi miłośnicy mogą wyszukać smak adekwatny dla siebie. Zaczynający restauratorzy zastanawiają się jaka kawa dla gastronomii jest najlepsza. Nie posiada na to na nieszczęście jednoznacznej odpowiedzi. Dosłownie ziarna z najwyższej półki odróżniają się od siebie smakiem a wpływ na to ma ziarno kawowca, jego rodzaj i przede wszystkim etap wypalenia. Jak każdy produkt kawa może być lepsza albo gorsza, ale genialna kawa do ekspresu powinna cechować się przede wszystkim doskonałym aromatem, którego nie można przeoczyć. Dla restauratora jest to doskonała marketing, gdyż zapach świeżo zmielonych ziaren, który unosi się dosłownie oprócz budynkiem w pewnych przypadkach przyciąga tłumnie miłośników, dla których kawy ziarniste do ekspresu są czasem dość znaczną zagadką, ponieważ w dalszym ciągu nie rozumiemy fenomenu kawy i nie wiemy, dlaczego tak trudno jest nam rozpocząć bez niej prawie każdy dzień. Kawa pobudza i stawia nas na nogi a ma możliwość tylko odnosimy takie wrażenie.
Więcej informacji: sklepy z kawą.