Mieszkańcy Polski ostatnimi czasy bardzo chętnie robią pizzę, powstają nowe pizzerie, które to szczycą się, że robią prawdziwą, włoską pizzę. Tymczasem wiele z owych potraw, które są u nas robione, wcale pizzą nie jest. Najlepsza pizza włoska Poznań to pizza na dość grubym, ale równocześnie puszystym cieście. Natomiast kilka pizzerii robi pizzę zbyt cienką i prócz tego spaloną.
W Polsce mamy taki kult pizzy z bardzo dużą ilością dodatków i z minimalnym ciastem, we Włoszech natomiast to ciasto gra pierwsze skrzypce. Włoska restauracja Poznań usiłuje, żeby maksymalnie odwzorowywać przepisy czysto włoskie, a tym samym, ażeby potrawy miały starannie taki smak, jak w Italii. Zastosowanie tych samych składników i z dużą uwagą takich samych receptur stwarza, że można osiągnąć idealny efekt. W dobrej pizzy liczy się ciasto, ma być delikatne, aromatyczne, doprawione ziołami i lekkie. Nie bez znaczenia są też sosy, które dopełniają całości. Kuchnia włoska Poznań to ma być zabawa smakiem, to musi być dosłownie igranie ze smakami, takie balansowanie na linie, która prowadzi do doskonałego smaku. Wymaga to edukacji, znajomości włoskiej kuchni, no i ze stuprocentową pewnością wyczucia smaku, bo bez tego nie posiada mowy o udanych daniach. Kucharz musi być koneserem, rzeczywistym znawcom przysmaków włoskich. Dzięki temu będzie w stanie tak przyrządzić potrawy, żeby ichniejszym smak był zachwycający i żeby lokal przez ciągle miał dużo gości. W Polsce mamy w rzeczywistości niewiele lokali, które mogą pochwalić się tak wysoką jakością i tak doskonałymi smakami, niemniej jednak kiedy już się takie wyszukają, to są wręcz oblegane.
Warto zobaczyć: pizza włoska Poznań.