Prawie każdy kto wyłącznie miał okazję przebywać we Włoszech i próbować prawdziwej włoskiej pizzy perfekcyjnie zdaje sobie sprawę z tego jak bardzo tamtejszy smak różni się od tego, który oferowany jest u nas. Na 100 procent, z kuchnią sprzeczać się nie można – wszakże jak mówi przysłowie co kraj to obyczaj, ale pizza jest daniem, które najlepiej smakuje w wersji oryginalnej i tego powinno się się nauczyć. Sam kamień do pizzy wbrew pozorom nie wystarczy. Konieczne jest także wykorzystanie odpowiednich składników.
Pierwsza sprawa i kategorycznie najważniejsza to na pewno mąka. W naszym kraju wykorzystuje się często tradycyjnej, ogólnodostępnej mąki pszennej, którą to znajdziemy w każdym mieście. Kłopotem jest również nieumiejętne robienie ciasta. Takich mankamentów na nieszczęście nie zniweluje wręcz najlepszy kamień do pieczenia pizzy jaki zostanie nam zaoferowany (zobacz – kamień do pizzy). We Włoszech stosuje się mąki typu 00. U nas jest to rzadko spotykane, niemniej jednak wszakże czego nie robi się dla smaku i gości. Przecież skoro odpowiedni kamien do pizzy to nie problem to i z mąką można sobie poradzić. Istotne jest również zapamiętanie podstawowej zasady, która mówi o tym, że sos w każdej sytuacji musi być robiony z prawdziwych pomidorów , a dodatkowo świeżych ziół (sprawdź również – kamien do pizzy). Obecnie, dzięki temu włosi unikają używania dodatkowych sosów. Tak na prawdę pomidory z puszki, keczup , a dodatkowo wszystkie inne koncentraty są w tym miejscu kulinarną zbrodnią. Pizza musi być aromatyczna i co istotne prawdziwa a osiągnięcie takiego smaku z pewnością zapewni nam sukces gastronomiczny.
Więcej informacji: kamien do pizzy.
Be First to Comment